Kathleen Doheny: Az antidepresszánsok törékennyé teszik a csontokat?

Forrás: Washington Post
Fordította: Szendi Gábor

Mint már arról korábban is beszámoltam, az antidepresszánsok megannyi veszélyes mellékhatása mellett fokozzák a csontritkulás és csonttörések kockázatát.

Az idősebb felnőtteknek szükségük lehet a hangulatjavító gyógyszerekre (ezt alapvetően megkérdőjelezik független elemzések - ford. megj.), de ezzel együtt megnő a csonttörések kockázata - mutatják a növekvő számú vizsgálatok.
Legutóbb Leslie Spangler, a Seattle-beli Group Health kutatója találta azt, hogy a menopausa után a nőknél az antidepresszáns szedése megnövekedett számú gerinc és egyéb csonttörésekkel jár.
"Vizsgálatunk nem mutatott semmiféle erős kapcsolatot a csukló vagy medencetöréssel", mondta. "Amit találtunk, az a fokozott kockázat a gerinctörésre".

Az antidepresszánst szedő nőknek 30%-al nagyobb a kockázata a gerinctörésre, és 20%-al nagyobb minden más törésre, mondta a kutatónő.

Spangler csoportja a Women's Health Initiative Observational Study-ban résztvett 93 000 nő adatait elemezte. Először az antidepresszánst használókat nézték meg, majd a töréseket. Eredményeiket a Journal of General Internal Medicine májusi számában publikálták.

Egy korábbi vizsgálatban Dr. David Goltzman, a montreali McGill Centre for Bone and Periodontal Research igazgatója 5000 véletlenszerűen kiválasztott személy adatait vizsgálta, akik közül 137-en szedtek SSRI-okat (szelektív szerotonin visszavétel gátlók - a modern antidepresszánsok csoportja - ford. megj.). A kutatók eredménye szerint az SSRI-t szedők körében kétszer gyakoribbak voltak a csonttörések.

A szerotonin egy ingerület átvivő anyag, amely kapcsolatban áll a depresszióval (ilyen kapcsolat nem létezik - ford. megj.). A szerotonin a csontok életével is kapcsolatban áll, mondta Goltzman, aki hozzátette: ha megváltoztatjuk a szerotonerg rendszer működését, csökkenhet a csont sűrűsége és nő a törések valószínűsége. Eredményeit 2007-ben az Archives of Internal Medicine közölte.

Goltzman elmondása szerint csoportjával most a tinédzserek SSRI szedését vizsgálják, vajon náluk negatívan hatnak-e az antidepresszánsok a csontnövekedésre, hajlamosítva őket a csontritkulásra és csonttörésre.

Míg a vizsgálatok kapcsolatot mutatnak az antidepresszáns szedés és a törések közt, a kutatások nem találtak ok-okozati kapcsolatot, mondja Spangler.

Charlie McAtee, a Prozacot gyártó Eli Lilly szóvivője egyetért Spanglerrel, miszerint "az adatok jelenleg nem engednek meg határozott következtetést, hogy a Prozac jelentősen hozzájárulna a csontritkulás és törések kockázatához". A kapcsolatot azonban már korábban felismerték, mondja McAtee, és a Prozac betegtájékoztatóján szerepel a csontritkulás, amit megfigyeltek a klinikai vizsgálatokban is. Ez, mint 10 000 emberből egynél előforduló kockázatot ismerteti a betegtájékoztató.

Goltzman szerint, amíg nem tudunk többet, addig az tanácsolható, hogy az SSRI szedését, ha annak szedése indokolt, ne hagyják abba, de erősen ajánlott a csontsűrűség rendszeres ellenőrzése.

A csontok erősségének megőrzésére ajánlja a Mayo Klinika a következőt: Fogyasszon elég kalciumot, 65 év felett napi 1500 mg-ot. Szedjen elég D vitamint, legalább 800 NE-et naponta (Valójában legalább 2000 NE-et kell szedni.- Ford. megj.) Sportoljon, erősítő és fogyasztó gyakorlatokat végezzen. Legyen szója a táplálékában. A növényi ösztrogén a táplálékában segít fenntartani a csontsűrűséget. Ne dohányozzon, ez csontritkulást okoz. Ne igyon, napi két italnál több csökkentheti a kalciumfelszívódást.

Ajánlott cikkek:

Az antidepresszánsok használata növeli a csonttörések kockázatát az idősebbek között
Szendi Gábor: A csonterősítés gyengéi 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!