Az újabb -mentális állapotokra ható- gyógyszerek növelik az öngyilkosság kockázatát?

Forrás: Alliance for Human Research Protection 2002 szept. 6.
http://www.ahrp.org/infomail/0902/06.php

Független vizsgálatok elemezték az öngyilkossági arányt az FDA (Food and Drug Administration/az amerikai gyógyszerhatóság/) 1985 és 2000 között jóváhagyott pszichotróp (lelkibetegségekben használatos) szerek vizsgálataiban. Kimutatták, hogy az újabb gyógyszerek nemhogy csökkentenék, hanem növelik az öngyilkosság kockázatát.
   Dr. Arif Kahn az Új Klinikai Gyógyszereket Értékelő Részleg(New Clinical Drug Evaluation) egyik ülésén - melyet a Mentális Egészség Nemzeti Intézménye(National Institute of Mental Health) támogatott - súlyos kérdést vetett fel a fenti hírrel kapcsolatban. Az FDA adattárából több, mint 71,604 olyan beteg adatát elemezte, akik klinikai próbákban vettek részt, és arra a következtetésre jutott, hogy az öngyilkossági késztetések mértéke igen magas, annak ellenére, hogy a klinikai próba során bizonyítottan kizárták az olyan betegeket akik korábban öngyilkosságot kíséreltek meg. A klinikai próba során észlelt öngyilkosságok adatai (100,000 főre vetítve) a következők:

( Az öngyilkossági arány Amerikában az átlag populációban 100,000 emberből 11 fő, Magyarországon 30 fő)

Az FDA adatai alapján kimutatható, hogy az öngyilkossági kísérletek kockázata is hasonlóan növekszik:

Mindezek az információk súlyos etikai problémákat vetnek fel a klinikai próbákkal kapcsolatban; a mentális állapotok kezelésére szolgáló szerek önmagukban is növelik az öngyilkossági kockázatot? Dr. Kahn további felvetése szerint a vizsgált beteg populációban talált öngyilkossági kockázat csak a jéghegy csúcsa, hiszen a általános népességben ez az arány sokkal nagyobb lehet.

Fordította: Boytha Zsófi

Kommentár:Magyarországra vetítve az adatokat, azt mondhatjuk, hogy a vizsgálatokban kb. húszszor gyakrabban követnek el öngyilkosságot, mint az átlagnépességben. Vagyis részt venni egy gyógyszervizsgálatban azt jelenti, hogy húszszor nagyobb az öngyilkossági kockázattal jár. Ezt némileg csökkenti, hogy pszichózisban szenvedők, szorongásos betegek, depressziósok nyilván az átlagembernél gyakrabban követnek el öngyilkosságot. Azonban a vizsgálatokba csak olyan személyeket válogatnak be, akikről bizonyítható, hogy nem volt öngyilkossági kísérletük, nincsen öngyilkossági késztetésük, vagy fantáziáik. Ez azt jelenti, hogy a hatalmas mértékben megnövekedett öngyilkosság és öngyilkossági kísérlet arány a vizsgálatok során keletkezett. Mivel ezekben a vizsgálatokban rendkívül kedvesek, odafigyelők a vizsgálatot vezető pszichiáterek (heti három órát is eltöltenek a pácienssel), ez olyan gondoskodást jelent, ami az átlag pszichiátriai ellátásban tapasztalt 5 perces vizitekkel szemben extravédelmet kéne hogy nyújtson. A következő kérdés: miben különbözik a gyógyszervizsgálat a gyógyszeres kezeléstől? Egyedül a nagyobb figyelemből. A gyógyszervizsgálatban ugyanazt a gyógyszert adják egy erősen szelektált (kockázatmentessé tett) betegcsoportnak, amit aztán az ambuláns és kórházi ellátásban kapnak a betegek, akiknél már nem ellenjavallat, hogy volt öngyilkossági kísérlete, vagy öngyilkossági gondolatai, mi több, éppen azért adják neki a gyógyszert, hogy kivédjék az öngyilkosságot. Ha viszont a vizsgálatokban öngyilkossági (és egyéb rizikófaktorok mentén is) szelektált betegeken húszsorosára nő az öngyilkossági kockázat, mi várható a szelektálatlan átlag betegnél? Harmincszoros? Negyvenszeres öngyilkossági kockázat? Vagyis szedni ezeket a gyógyszereket 20-30-40-szeres öngyilkossági kockázatot jelent?
   Khan nem a gyógyszeripar kritikusa, csak tisztességes igyekszik lenni. Ugyanakkor más vizsgálataiban sem cincálja szét a meghamisított adatokat, hanem elhiszi, amit a gyógyszercég eredményként benyújtott az FDA-nak. Elemzése tehát még riasztóbb, mert a kozmetikázott adatok alapján jött ki a fenti eredmény. Pl. jellemző volt Khan egyik elemzésére (lásd. részletesen Depresszióipar c. könyvemben), hogy kb. 40 000 gyógyszervizsgálatban antidepresszánssal kezelt beteg adatait feldolgozva arra következtetett, hogy az antidepresszánsok nem fokozzák az öngyilkossági kockázatot. Ugyanezen adatokat nagyító alá téve, David Healy kimutatta, hogy a gyógyszercégek kozmetikázták az adatokat, és ugyanazon adatokból kimutatta, hogy az antidepresszánsok átlagosan 3-4-szeresére növelik az öngyilkosság kockázatát.

Depresszióipar könyv | Mintafejezet | Depresszióipar könyv tartalma | Antidepresszáns fórum | Antidepresszáns vita | Az antidepresszánsokról | Interjúk, előadások | Antidepresszáns cikkeim | Antidepresszáns tanulmányaim | Betegség-e a depresszió? || Kapcsolat | Pszichoterápia Tények és tévhitek| Tanácsadás | Antidepresszáns főoldalra

 

 

Design, webmester, fenntartó: Szendi Gábor 2006

 

Küldje el barátjának, ismerősének!