Halálos recept

Kedves Szendi Gábor !
A segítségét szeretném kérni.
Nem részletezem az okát, évek óta szedek különböző antidepresszánsokat. Hónapok óta folyamatosan szedem a 2x150 mg Wellbutrint és 150 mg Velaxint. Akihez járok, idős, tapasztalt szakember. Maximális volt a bizalmam iránta, többen is dicsérték.
Fölvetettem a múlt hét elején, hogy lehetne-e esetleg gyógyszert váltani, nem érzem jól magam, és időnként szorongásos félelmeim is vannak. (pl. a redőny rácsain beszűrődő fény mozgása által félek, hogy valaki közvetlen az ablak előtt mászkál)
A pszichiáter ajánlotta a Mocrim 150mg tabletta szedését, a Velaxin elhagyását követően. Előírás szerint szedtem őket a továbbiakban.. Mellesleg megjegyzem, egyéb gyógyszereim is vannak. 44 éves munkanélküli vagyok, és belefér a napi programomba az ebéd utáni szunyóka. Előző napokban picit köhögtem, és mintha a hátam is fájt volna. Szombaton a szokásos pihenés után nem tudtam fölkelni. Gyengének, levertnek, fáradtnak étvágytalannak egyszóval minden iránt érdektelennek éreztem magamat. Szinte csak vegetáltam, időnként a környezetemből szófoszlányokat hallottam, de hogy milyen nap milyen napszak van, semmit nem tudtam, csak feküdtem mint egy darab fa. Mikor fölkeltem pisilni, ettem 1 kekszet, hogy be tudjam venni a gyógyszereimet. Másnapra még rosszabbul éreztem magamat, minden iránt közönyös voltam, annyi jutott az eszembe, hogy talán tüdőgyulladásom van (semmim nem fájt, de nagyon rosszul voltam) azért vagyok ilyen elesett. Este picit fölkeltem, és tudom, hogy a fentiek vezérelték minden mozdulatomat, sőt onnan jött az erő, hogy egyáltalán ülni tudtam, mert NEM TUDATOSAN bukkantam az alábbi oldalra :
http://drinfo.eum.hu/drinfo/pid/0/medint

Először csak nézegettem majd beirogattam a gyógyszereimet. A legrosszabb eredmény az 5-ös szint volt. Legvégül jutottak eszembe az antidepresszáns gyógyszereim, és majdnem elájultam az eredménytől. A két antidepresszáns együttes adása TILOS !! Nekem ugyanaz az orvos írta föl mindkettőt együttes használatra. Azonnal abbahagytam mindenféle gyógyszer szedését. Közben a szomszédom elvitt tüdőröntgenre, szerencsére negatív volt az eredmény. Elmondtam mindent egy rokon orvosnak, az ő véleménye az volt, hogy a szív gyógyszeren kívül nem kellene mást szednem. (szerinte pl. a koleszterinszint genetikai) Úgy tettem ahogy mondta. Csak a szívgyógyszert szedem, és a fogamzásgátló tablettát Napok óta iszonyú fejfájásom van. (eddig nem tudtam MI AZ) A patikus algoflex-et adott, de csak ideig-óráig használ. Most jutott az eszembe, hátha elvonási tünet. Így kerültem erre az oldalra.
Azt gondoltam, hogy orvos 10 millióból ha egyszer téved ekkorát. Meggyőződésem, hogy ha tovább szedem a fenti kombinációt, már nem élnék. Arra gondoltam (feltételezésem) hogy a gyógyszerhatások következtében leeshetett a pulzusom, azért voltam olyan amilyen. Talán szívleálláshoz vezetett volna a terápia folytatása.
Mondhatni, ez mind feltételezés, de a saját bőrömön tapasztaltam, és a halál gondolata is megfordult a fejemben a váratlanul jött tehetetlenség közepette.
Kérdéseim az alábbiak: ezek valóban megvonási tünetek ? Mikorra szűnnek meg? Nem kezdenék újra semmi más gyógyszert szedni.
Eleinte a fejem hátul egy nyitott tenyérnyi területen fájt. Most a 2 halánték a homlok és a szem-és arcüregek fájnak.
Közben persze a háziorvost is hívtam, vírusnak diagnosztizált, és tea, pihenés, vitaminok adását javasolta.
A fejfájásomhoz suhogás bizonytalanság érzés -időnként- enyhe szédelgés is társul. Most a szemüregeimnél és az orrgyökömnél fáj.
Elnézést, ha csapongtam össze-vissza, de a napokkal most sem vagyok teljesen tisztában.
A sírás is sokszor rám jön, ez a lányaimra van rossz hatással, hogy mindig szomorúnak elesettnek, sírósnak látnak.
Kérem, segítsen, kisiskolás gyermekeimnek szükségük van rám !!
Egyetlen reményem Önben van !!
Várom a válaszát, konzultáljon szakemberekkel, ha szükséges !!
Előre is nagyon hálásan köszönöm: A.

Válasz


Kedves A!

Amit tapasztalt, az az életveszélyes szerotonin szindróma. Már az első két gyógyszer sem adható együtt, csak korábban szerencséje volt, ugyanakkor a fokozott feszültség már figyelmeztető tünet kellett volna legyen orvosa számára. De ha olyan alapvető dolgot nem tud, hogy azonos hatásmechanizmus gyógyszerből nem írunk fel kettőt, mert szerotonin szindrómát okozhat, akkor nem várható el tőle, hogy apró figyelmeztető jelekre felkapja a fejet. Aki ezt elkövette, súlyosan veszélyezteti más emberek életet is.
Önmagában is kétséges, hogy bármelyik antidepresszáns hatos volna, most jelent meg egy még teljesebb elemzés ezzel kapcsolatban, tehát önmagában kétségeim vannak az ilyesfajta pszichiátriai kezelés sikerességével kapcsolatban. De persze Maga tudja eldönteni, hogy használt-e a kezelés, vagy csak ugyanúgy van tőle, netán romlott az állapota a szedés alatt.
Amit most ajánlatos volna tenni, hogy várni, mert a túl sok szerotonin a gyógyszerek elhagyását követően egy-két nap alatt fel szokott szívódni. Az persze más kérdés, hogy a gyógyszerek hirtelen elhagyása viszont komoly megvonási tüneteket eredményezhet, fejfájása is erre utal. Az Algoflex szedése nem szerencsés, mert kb. 50%-al fokozza az infarktuskockázatot, mellette érdemes volna vérhígítónak omega.-3-at szednie. Ezt amúgy is ajánlanám, olvassa el szájtomon (www.tenyek-tevhitek.hu) az erről szóló írásaimat.
A megvonási tüneteket azzal lehetne elvileg csökkenteni, ha a Wellbutrint tovább szedi, majd - ha tervezi az elhagyást - nagyon fokozatosan csökkenti az adagot. De ezeknél a gyógyszereknél sosem tudni, mi a jó, az újraszedés is okozhat gondokat, de remélhetőleg a pár napi kieses talán nem okoz nagy zavart. Mindenesetre azt kell figyelnie, ha ismét szedni kezdi, nem alakulnak-e ki hasonló tünetek. Elvileg nem alakulhat ki, mert a korábbi két gyógyszerre is csak tartós szedés után jelentek meg az első tünetek. Ezért úgy gondolom, a Wellbutrin önmagában való szedése nem okoz problémát. De mint mondtam, általános tapasztalat, és az elemzések is ezt mutatják, hogy nem megoldás semmire.
A koleszterinről szinten olvashat webszájtomon, fölöslegesen mérgezi magát ezekkel a szerekkel, speciel egy felvilágosult doktorral beszélt, bár sok ilyen lenne.

udv: Szendi Gábor 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!