THOMAS, K: 1,2 milliárd dolláros bírság a Johnson & Johnson -nak

Forrás: J.&J. Fined $1.2 Billion in Drug Case. The New York Times. 2012 ápr. 11.

Fordította: Váradi Judit

A Risperdal egy antipszichotikum, amit orrba-szájba írnak fel, akárcsak a Zyprexát és társait. Elég valakire rásütni, hogy bipoláris beteg, s máris "megelőzésként" lehet adni neki antipszichotikumot. Na, persze nem higvatalosan. Ha ilyet kérdeznénk, akkor olyasmi választ kapnánk, hogy "szakembereink csak rendkívül alapos megfontolás után", meg "indokolt esetben", stb. stb. Ettől azonban nem fog nőni a forgalom olyan mértékben, ahogy azt a gyártó szeretné. Amióta az antipszichotikum eladás üzlet, azóta exponenciálisan nő az antipszichotikumokra "rászorulók" száma. Egy-egy ilyen bírság azonban nem adja vissza azok egészségét, akik belebetegedtek a gyógyszerszedésbe. Amikor az állam büntet, akkor csak neki nő az adóbevétele, és a bírságot úgyis azok fogják megfizetni, akiknek majd ezután írják fel a bírságolt gyógyszert. A Gyár rosszul nem járhat.

Egy arkansasi bíró több, mint 1,2 milliárd dolláros bírság megfizetésére kötelezte a Johnson & Johnson céget és egy leányvállalatát, azt követően, hogy a bíróság megállapította, a cégek lekicsinyelték vagy eltitkolták egy antipszichotikus gyógyszer által okozott veszélyeket.
A Risperdal a skizofrénia, a bipoláris betegség és a viselkedészavarok kezelésében alkalmazott gyógyszer. A bírság, ami szakértők szerint az egyik legmagasabbnak számít az gyógyszerforgalmazási csalások területén, a legújabb keletű esemény a J & J veszteségeinek sorában, a Risperdal értékesítésével kapcsolatosan.

Januárban Texasban egy hasonló ügyben 158 millió dollár megfizetésére kötelezték a Janssen Pharmaceuticals leányvállalatot. A múlt évben egy dél-karolinai bíró 327 millió dollár bírságot rótt ki a Janssen-re, 2010-ben pedig egy louisianai bíróság csaknem 258 millió dollár kártérítésre kötelezte. Az Arkansas területi bíróság 1,19 milliárd dolláros büntetést szabott ki az állami Medicaid program közel 240,000 esetben történt megsértése ügyében; 11 millió dollárra bírságolta a vállalatokat a "megtévesztő gyakorlatok törvényének" megszegései miatt.

Dustin McDaniel államügyész a bíró döntését Arkansas "nagy győzelmének" nevezte. "Ez a két vállalat saját nyereségét az emberek érdekei elé helyezi, és jogosan vonják őket felelősségre tetteik miatt" mondta egy közleményben.

A bírság mértéke kérdéseket vet fel több államügyész által a cégek ellen indított, függőben lévő kereset státuszát illetően, állítja Patrick Burns, az "Adófizetők a csalások ellen" nevű, közérdekű bejelentők érdekeit képviselő csoport szóvivője. Most, hogy Arkansasban ez a döntés született, a "játék alapvetően megváltozott", mondta. "A legtöbb államügyész maga is tud számolni, és nem indokolt, hogy elejtsék az ügyeket, ha szép summákat nyerhetnek a bíróságon."
Burns szerint az arkansasi ügy a vállalatok és az ügyészség között létrejövő polgári peres megegyezéssel kapcsolatban is kérdéseket vet fel.
Vállalati periratokból kiderül, hogy a Johnson & Johnson alapvető megegyezésre jutott a szövetségi kormánnyal a Risperdal értékesítéssel összefüggő szabálysértési eljárásban, de a hírek beszámolói szerint az Ügyészség visszautasította a javasolt egymilliárd dolláros polgári peres megegyezést és nagyobb összeget szándékozik követelni.

A Janssen egy nyilatkozatban bejelentette, hogy új tárgyalást kér, és ha az sikertelen lesz, fellebbezni fog. "Az állam nem bizonyította be, hogy a Risperdal ártott volna akár egyetlen betegnek is" állította a cég a nyilatkozatban. Az ügyészek azzal vádolták a Johnson & Johnsont és a Janssen-t, hogy eltitkolja a Risperdallal kapcsolatos kockázatokat. A Risperdal a skizofrénia, a bipoláris betegség, a tinédzserkori magatartászavarok és az autista gyerekek kezelésére jóváhagyott gyógyszer. Mellékhatásai között említik a súlygyarapodást, a megnövekedett diabétesz kockázatot, idősebb betegeknél pedig a sztrók megnövekedett kockázatát.

"Úgy harangozták be, mint csodaszert, áttörő gyógyszert" mondta Thomas Melsheimer ügyvéd, aki a Texasi Risperdal ügy közérdekű bejelentőjét képviselte. "Pedig, mondta, semmivel nem jobb, mint az olcsó generikus alternatívák. Az ára pedig durván magasan lett megállapítva a minőségéhez viszonyítva."

A Janssen a vádakra válaszolva elmondta, hogy eleget tett valamennyi állami törvénynek, nem vezette félre sem az orvosokat, sem a betegeket a gyógyszer kockázatait illetően.
A Johnson & Johnson a 2011 évi jelentésében leírta, hogy pénzt tett félre a bírói ítéletek rendezésére és nem számított arra, hogy bármelyik Risperdal per végső döntése anyagilag érinteni fogja a vállalatot.

Alighogy nyilvánosságra került az arkansasi bírság, a New Yorki tőzsdén a vállalat részvényei 7 centet estek.
Van olyan elemző, aki úgy gondolja, hogy fellebbezés esetén csökkentenék a hatalmas bírságot. A Johnson fellebbezett a dél-karolinai és a louisianai döntések ellen.

A Johnson története csak egy a számos vizsgálat közül, amelyeket a kormány a gyógyszergyártó cégek értékesítési praktikáit illetően végez.
Novemberben a Glaxo Smith Kline brit gyógyszercég jelentette be, hogy hajlandó 3 milliárd dollárt fizetni a szövetségi vizsgálatok lezárása érdekében. A vizsgálatok a cég eladási gyakorlatát érintették számos gyógyszerrel, köztük az Avandia nevű diabétesz gyógyszerrel kapcsolatban (amit azóta halálos mellékhatásai miatt visszavontak. -Sz. G. megj.)
2009-ben a Pfizer 2,3 milliárd dollárban egyezett ki a Bextra nevű fájdalomcsillapító marketingje miatt. Ugyanebben az évben az Ely Lilly beismerte bűnösségét a Zyprexa antipszichotikum marketingjét illetően és megállapodott 1,4 milliár dollár bírság kifizetésében (A Zyprexa szedése a Risperdalhoz hasonlóan elhízáshoz vezet, és cukorbetegséget is okozhat. -Sz.G. megj.)

"A részvényesek már hozzászoktak az ilyen nagymértékű büntetések kifizetéséhez", mondta Les Funtleyder, a Johnson & Johnson részvényeit bíró Miller Tabak & Company portfolió menedzsere. Az összes gyógyszeripari vállalatnál ez tapasztalható.
Ha a Wall Street nem rendül meg, a nagyközönség egyre inkább torkig van, ahogyan arról a legfrissebb bírósági döntések is tanúskodnak, mondta Erika A. Kelton, washingtoni ügyvéd, aki a Bextrával kapcsolatos Pfizer ügy közérdekű bejelentőjét képviselte. "Úgy vélem, egyre növekszik a türelmetlenség a szabályokat megszegő gyógyszeripari vállalatokkal szemben." 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!