SAMe: egy természetes "Jolly Joker" a depresszió kezelésében

Forrás: Life Extension Magazin (Dale Kiefer:SAMe és Tiesha D. Johnson: SAMe alapján)
Fordította és kivonatolta:Csontos Erika

Az alábbi kivonatot azért adom közre, mert bár az SAMe tudtommal jelenleg még nem kapható Magyarországon, nem árt ismerni, és biztos lesz olyan, aki meg tudja rendelni külföldről. A SAMe többek közt a vér homocisztein szintjén keresztül hat, és a magas homocisztein szintet a B6, folsav, B12 "hármas" ugyancsak csökkenti, így a SAMe lehetséges alternatívája az általam már korábban is javasolt B-vitamin "megadózis" szedése. (Magyarországon SAMe néven egy olyan kombinációt árulnak, amely segít a homociszteint SAMe-é visszaalakítani.)

Manapság az egyik leginkább javasolható hangulatjavító terápiás eszköz a S-adenosylmethionin nevű természetes vegyület, amelyet a Life Extension Alapítvány 1996-tól vezetett be az amerikai fogyasztói piacon. Jóllehet a SAMe Európában csak vényre kapható, az Egyesült Államokban táplálkozási kiegészítőként forgalmazzák. Európában már régóta használják e szert a depresszió csökkentésére, mivel nincsenek mellékhatásai.
A SAMe hatással van a szerotonin és dopamin nevű agyi hírvivő anyagok, vagyis neurotranszmitterek anyagcseréjére, (mindkettő a hangulatot befolyásolja).
A SAMe természetes szintje alacsonyabb azoknak az embereknek a gerincvelő folyadékában, akik depressziótól szenvednek, ugyanakkor a vérben kimutatható magasabb SAMe szint nyomán javulást mutattak ki a depressziós tünetekben.
A SAMe nemcsak a depressziós tüneteket enyhíti, hanem kiderült, hogy hatásos a máj betegségei elleni küzdelemben, enyhíti az ízületi gyulladásokat, és segíti a belhám egészséges működését is.

Mi is az a SAMe?

Az S- adenosylmethionin = SAMe egy természetes vegyület, amely az emberi test majdnem minden szövetében és nedvében megtalálható, amelyekben számos létfenntartó biokémiai reakcióban vesz részt.

A SAMe eddigi ismereteink alapján a normális kedély, viselkedés és érzelmek szempontjából döntő fontosságú neurotranszmitterek szintézisének fokozása révén szünteti meg a depressziót. Noha normális esetben bőséges mennyiségben van jelen, a SAMe szintje csökken a korral és drámai mértékben esik depresszió esetén. A SAMe szintjének észlehető csökkenése összefügghet bizonyos neurológiai rendellenességekkel is, mint pl. az Alzheimer-kórral, a Parkinson-kórral és a HIV vírus okozta elbutulással.

A testben a SAMe két építőanyagból áll össze: a methioninból, ami egy egyszerű aminosav, és az adenozin trifoszfátból (ATP), ami egy olyan molekula, amely energiával látja el a sejteket. SAME egy fajta biológiai "Jolly Joker". Segít más molekulák átalakításában, hogy változatos kémiai reakciók során hatásosabb entitásokká váljanak. Mint metil donor, lehetővé teszi az agyban termelődő létfontosságú neurotranszmitterek - a dopamin, a szerotinonin, a norepinephrin (ismertebb nevén: a noradrenalin) - előállítását az alapvető molekulákból. A metil csoportok- egy szénatomból és három hidrogén atomból álló - vegyi entitások, amelyek hozzáadódnak vagy kiválnak más molekulákból, megváltoztatva azok tulajdonságait, lényegében "be- vagy kikapcsolják" a molekulákat, és arra késztetik azokat, hogy elvégezzék az ő lehetséges feladatukat vagy tovább "szunnyadjanak". Azáltal, hogy egy metil csoportot juttat a DNS-nek, a SAMe szerepet játszik abban, hogy fontos fehérjék előállítását szabályozza, az immunfunkciótól kezdve a sejtnövekedésig és -korrekcióig.

A SAMe-nek a testben történő előállításához szükséges egyik komponens a methionin. Megfelelő methioninellátottság hiányában a SAMe előállítása akadozik. Érdekes, hogy a methionin egészséges szintjének fenntartása függ a folsav és a B12 vitamin megfelelő szintjétől. A depressziót összefüggésbe hozták ezen vitaminok alacsonyabb szintjével. A B12 és a folsav hiánya vezet a SAMe és a döntő fontosságú neurotranszmitterek mint a dopamin, szerotonin, és a noradrenalin - deficitjéhez, amelyek mind igénylik a SAMe segítségét a szintézisben.

Egyéb jótékony hatások

A fibromialgia súlyos vázizomzat fájdalommal és gyakori alvászavarral járó sorvadásos állapot, amely számos esetben jelentős hangulatváltozásokat is okoz, többek közt depressziós tüneteket is. Biztatóak az eredmények a SAMe használatánál napi 800 mg adagolásával: csökkenti a fibromialgia tüneteit, így a depressziót, a kimerültséget és a reggeli izomfeszülést - feltételezhetően gyulladáscsökkentő és hangulatjavító hatásának köszönhetően.

A SAMe-nek számos jótékony hatása van, azok számára is, akiknek máj és epehólyag problémáik vannak, valamint megvédi a májat a mérgező anyagok károsító hatásától. Enyhíti a fájdalmat és a gyulladást ízületi gyulladásban, amely hatás mérhető az olyan nem-szteroid gyulladáscsökkentők hatásához, mint például az ibuprofen (Algoflex, Nureofen, stb.).

A SAMe segíti az érfal egészséges működését, lehetséges, hogy egy napon arra is használják majd, hogy védjen az ishémiától, vagyis a vérellátás zavarának veszélyes hatásaitól, amely szívroham, agyvérzés és szervátültetéses műtétek esetén következhet be.

Azt a klinikai vizsgálatot, amelyre mostanában toboroznak jelentkezőket, a National Institute of Health részlege, a National Center for Complementary and Alternativ Medicine (Kiegészítő és Alternatív Gyógymódok Nemzeti Központja) szponzorálja. Noha a kutatás célja az, hogy megvizsgálja, mennyire hatékony a SAMe a Parkinson-kórnál fellépő depresszióban, (az elérhető antidepresszánsok ugyanis hajlamosítanak súlyosbítani az elsődleges tüneteket), ugyanakkor esély van arra, mivel a SAMe a maga adottságaival jelentősen megemelni a dopamin szintet, hogy hatással lesz a depressziót kiváltó Parkinson-kórra is. "Azt remélem, hogy a SAMe-t gyógyszerként fogják majd törzskönyvezni, s így a biztosító megtéríti majd a pácienseknek " jelentette ki Dr. Brown.

Adagolás

SAMe a leggyakrabban 200 mg - 400 mg tablettás kiszerelésben hozzáférhető. A tipikus, szájon át szedhető dózis depresszióra napi 400-1600 mg. Csont és ízületi fájdalmakra 200 -1200 mg/ nap, naponta többszöri adagolásban. Májproblémákra akár napi 1600 mg is adható, naponta többszöri adagoldásban. Néhány szakcikk azt tanácsolja, hogyha már tapasztalható a pozitív hatás, a SAMe dózisa csökkenthető. A SAMe hatása már két héten belül, vagy még hamarabb következik be. Az optimális hatás eléréséhez stabilizált, bélben oldódó SAMe tabletta javasolható. Üres gyomorra kell bevenni. Vagy egy órával az étkezés előtt, vagy két órával az étkezés után.

Biztonságosság

SAMe biztonságos használatának jól dokumentálható eredményei vannak. Néhány kutató ugyanakkor aggódik, hogy hozzájárulhat, hogy megemelkedjen a homocisztein szint, amely a SAMe ciklusának egyik következménye a szervezetben.

A megemelkedett homocisztein szint a szív-és érrendszeri megbetegedések egyik rizikófaktora. Szerencsére, egy 2004-es vizsgálat igen megnyugtató eredményekre jutott ebben a vonatkozásban. A kutatók 15 egészséges önkéntest vizsgáltak, akik szájon át szedtek SAMe-e (1600 mg/ nap) négy héten át. Egyetlen kísérleti alanynak sem emelkedett a homocisztein szintje a kezelés alatt. Mindazonáltal, hogy megelőzzék a homocisztein szint emelkedését, a szakértők vitaminok szedését javasolják. B6, B12 és folsav, és esetleg a TMG (trimethylglicin) szedése is ajánlott a SAMe szedése folyamán.

A SAMe a depresszió kezelésében - ellenjavallatok és specifikus előnyök

A SAME nem javasolható gyerekeknek és szoptatós anyáknak. Terhes anyák csak orvosi javaslatra használhatják. Azoknak a pácienseknek, akik bipoláris zavarban (mániás depresszióban) szenvednek, tartózkodniuk kell a SAMe használatától, mert az beindíthatja a szorongást vagy a mániás szakaszt. Szintúgy, néhány klinikai kísérletben, amelyben speciálisan nagy dózist használtak, némi enyhe, múlékony gyomor-bél diszkomfort érzésről számoltak be a páciensek. Azonban Richard Brown, adjunktus (Columbia Egyetem, klinikai pszichiátria) szerint néhány nappal a SAME terápia megkezdése után a legtöbb páciens energikusabbnak és egészségesebbnek érezte magát.
Dr. Brown és a vezető SAMe kutató Teodoro Bottiglieri (aki az Állítsuk meg a depressziót most: SAMe szerzője) szerint - több éves laboratóriumi és klinikai tapasztalataik alapján - a SAMe szerencsésen alkalmazható depresszióban azoknál a pácienseknél, akik egyéb kezelésre nem reagáltak.



































 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!