A legnagyobb brit gyógyszergyártó cég eltitkolta azokat a klinikai vizsgálati eredményeket, melyek szerint a Paxil (Seroxat) nem biztonságos – tájékoztat a BBC

Írta: Beau Hodai
Az Antidepresszáns Tények-Tévhitek számára fordította: Kertész Rita
Forrás: News Target

 

A BBC Panoráma című sorozata a héten azzal vádolta a GlaxoSmithKline gyógyszeripari óriást, hogy eltitkolja azon vizsgálati eredményeket, melyek szerint a Paxil nevű antidepresszánsnak köze van a tizenévesek körében megnövekedett öngyilkossági tendenciákhoz.

A Paxil, Seroxat vagy ahogy a gyógyszer generikumként ismert, a Paroxetine, egy szelektív szerotonin újrafelvétel gátló (SSRI), az Egyesült Államok piacán 1992 óta kapható. A Paxil valaha a GSK legjövedelmezőbb terméke volt - 2005-ben egyedül bruttó 1.9 milliárd dollár profitot ért el.

2004-ben mind Európában, mind az Egyesült Államokban számos peres eljárás indult a GSK ellen olyan szülők és gyerekek nevében, akik arra panaszkodtak, hogy a gyógyszercég elhallgatta azoknak a klinikai vizsgálatoknak a bizonyítékát, amik szerint, a Paxil a fiatalok számára hatástalan, mi több, nem biztonságos.

Egy abban az évben korábban kiszivárgott belső dokumentumból kiderül, hogy a GSK-t figyelmeztették a gyógyszer gyerekeknél történő alkalmazásának lehetséges káros hatásaira. Azt tanácsolták a vállalatnak, hogy „üzleti szempontból elfogadhatatlan” lenne, ha kiadnák az adatokat, mert ez aláásná a gyógyszer „profilját”.

Egy, a New York állam főügyésze Elliot Spitzer, által indított eljárás eredményeképpen a GSK beleegyezett abba, hogy közzétegye az antidepresszánsra vonatkozó adatokat, és 2,5 millió dollár kárpótlást fizessen.

A Panoráma azt is állítja, hogy a GSK szellemírókat (névtelen cikkhamisítók – szerk. megj.) alkalmazott a „független” tudósok jelentéseinek meghamisítására.

Dr. Neal Ryan a pittsburgh-i egyetem gyermekpszichiátere egy ilyen, a GSK által alkalmazott szellemíró volt. A 329-es vizsgálat egyike volt a Paxillal 1993 és 2003 között végzett számos vizsgálatnak. Dr. Ryan volt az erről készült tanulmány egyik valódi társ-szerzője.

A 329-es vizsgálatból kiderül, hogy százkilencven 12 és 18 év közötti páciens közül 11 Paxillal kezelt gyerek mutatta öngyilkos magatartás jeleit, miközben a placebóval kezeltek közül csak kettő, ez ötszörös öngyilkossági kockázatot mutat.

„Még amikor negatív vizsgálataik vannak, amik azt mutatják, hogy ez a Seroxat nevű gyógyszer néhány gyermeknek ártani fog, ők akkor is úgy állítják be a vizsgálatot, hogy a gyógyszer figyelemreméltóan hatásos és a gyerekekre nézve biztonságos” mondta Karen Barth Menzies, Baum Hedlund ügyvédi irodájának egyik partnere, aki számos családot képvisel a GSK ellen az Egyesült Államokban indított peres eljárásban .

Menzies látta el jogi tanáccsal, ingyen, Christopher Pittmant aki 2005-ben, 12 évesen, a Zoloft - (a Pfizer által gyártott sertaline márkaneve), egy másik SSRI antidepresszáns - hatása alatt megölte mindkét nagyszülőjét.

„Eredetileg széleskörű médiahírverést terveztünk a vizsgálattal kapcsolatban, amíg meg nem láttuk az eredményeket” olvasható egy, a 2004-ben a Spitzer-egyezség következtében a GSK által nyilvánosságra hozott ezernyi dokumentum között talált belső GSK-s e-mail-ben.

„ A vizsgálat, lényegét tekintve, nem mutatta ki, hogy a gyógyszer hatásos lenne a kamaszkori depresszió kezelésében, és ezt nem nagyon akarjuk publikálni” - így az e-mail.

Egy hétfői sajtóközleményben a GSK azt mondja: „ A Seroxat fejlesztésekor a GSK mindvégig erősen tudatában volt a kötelességének, amivel páciensek millióinak tartozik, beleértve azokat a 18 év alattiakat is, akik depresszióban szenvednek, és cáfolunk minden olyan kijelentést, mely szerint nem tettünk eleget ezen kötelességeinknek.”

 

 

„GSK határozottan visszautasít minden olyan állítást, miszerint helytelen módon, visszatartotta a gyógyszerkísérletekről szóló információkat. Ezek a gyermekgyógyászati vizsgálatokból származó eredmények az engedélyezési követelményeknek megfelelően dokumentálva voltak, és be lettek mutatva az engedélyezési hatóságoknak.”

„Az ilyen fajta tudományos csalás rutinszerű” mondja Mike Adams, a Natural Health Solutions (Természetes Egészségügyi Megoldások) szerzője.

„A gyógyszercégek cenzúrát, vesztegetést, korrupciót, csalást, a negatív eredményű vizsgálatok elhallgatását és a lelkiismeretlen taktikák minden válfaját felhasználják annak megakadályozására, hogy az emberek megtudják az igazságot.” mondta Adams.

Kommentár:
A történet régi, már Depresszióipar című könyvemben is megírtam sok más hamisítással és hazugsággal együtt. Ami az igazán megdöbbentő, az lassan már nem is az, hogy a gyógyszercégek a profit érdekében a legaljasabb gazságokra is képesek, hanem az, ahogy a közvélemény, a média, a hatóságok mindezek mellett rezignáltan elmennek. Soha senkit nem vittek el bilincsbe verve, jóllehet tudatos gyilkossági kísérlet ill. gyilkosságok terhelik azok lelkét, akik meghamisítják a klinikai vizsgálatok eredményeit. És bűnrészességgel vádolhatók mindazok, akik tudatosan tagadják, jól lehet szakmájuk révén pontosan ismerhetik az antidepresszánsok valódi kockázatait. Köztünk élnek, „rendelnek”, megbecsült polgároknak néznek ki. Vajon egyszer majd felelnek mindazért, amit betegeik ellen, orvosi esküjüket megszegve, elkövettek?

Szendi Gábor

 

Szendi Gábor: Depresszióipar. Sík kiadó, Budapest, 2005.
A könyv végigkíséri, ahogy az első antidepresszánsok véletlen felfedezését követően a gyógyszeripar és a pszichiátria bonyolult érdekösszefonódásai révén kialakult a depresszióipar, amely már nemcsak gyógyszereket, hanem a "depressziósok" milliós tömegét is kitermeli, cinikusan meghamisítva a kutatási adatokat, letagadva a tényeket, a pszichiátrián és a médián keresztül manipulálva a közvéleményt.
A szerző klinikai szakpszichológus és elméleti kutató, a kérdéskör elemzése során tudományos folyóiratokban megjelent tanulmányokra támaszkodik.
Az utószóban Buda Béla professzor sokoldalúan elemzi a kialakult válságot.
A könyvet mindenkinek ajánlom, aki már szedett, szed, vagy szedni fog antidepresszánst.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Küldje el barátjának, ismerősének!