Kivonat:
A mindennapi élet jelenségeinek, így a terhesség alatti és szülést követő szorongásos és depresszív jelenségek pszichiátrizálása a civilizált világban súlyos következményekkel jár. Az utóbbi években számos vizsgálat igazolta, hogy a placentán ill. az anyatejjel a magzatba ill. a csecsemő átjutó pszichotrop, vagyis az agyműködést módosító gyógyszerek beláthatatlan következményekkel járnak. Leírták az újszülötteknél az SSRI megvonási szindrómát, bizonyítottan megnövekedett a koraszülések és a születési defektusok száma, és egy életveszélyes rendellenesség is, az állandósult magasvérnyomás a tüdőartériában is hatszor gyakoribb terhesség alatt SSRI-t szedő nők újszülötteinél.
Valójában a terhesség alatti, nem pszichotikus tünetekkel jaró szorongásos és depresszív állapotok evoluciós megközelítésben nem pszichiátriai betegségek, hanem sok okra visszavezethető emocionális reakciók. Részben a magzat tápanyagszükségleteivel kapcsolatba hozható, fokozatosan kialakuló anyai hiányállapotokról van szó (omega-3, folsav, B12, vas, cink, szelén, koleszterin, D vitamin), részben evolúciós keretben értelmezhető, a csökkent támogatottságra, vagy az utódnevelés fokozott kockázataira adott adaptív negatív emocionális állapotnak tekinthető. Mindez megadja a kezelés irányelveit is: a hiányállapotok megszüntetése, és a pszichoszociális feltételek javítása.
(A cikk vázlatos, mert egy előadás rövid összefoglalója!)

A depresszió mint gyűjtőfogalom/a depressziófogalom tudománytalansága

A depresszió pszichiátriai definíciója:

Problémák a definícióval:

Egy cikk

Jerome C. Wakefield; Mark F. Schmitz; Michael B. First; Allan V. Horwitz: Extending the Bereavement Exclusion for Major Depression to Other Losses Evidence From the National Comorbidity Survey. Arch Gen Psychiatry. 2007;64:433-440

A vizsgálat tanulsága: a depresszió nem különíthető el a különféle veszteségektől.
Mindezt jól tudjuk a napi gyakorlatból: a legtöbb antidepresszánssal kezelt ember valójában életeseményre válik lehangolttá, "depresszióssá"

További problémák a depresszió pszichiátriai fogalmával

Sandifer, Pettus és Quade 1964-ben publikálták vizsgálatukat. Tíz képzett pszichiáter 91 beteget kérdezett ki, s 57% esélye volt annak, hogy legalább két diagnózis egyezzen!
Beck és mtsi. (1962) 153 beteg vizsgálatánál 54%-os egyezést talált a diagnózisok között.
van Os és mtsi. (1999) vizsgálatában a DSM-III-R, a Research Diagnostic Criteria (1978) és a BNO-10 alapján diagnosztizált 700 krónikus pszichotikust. Ebben pl. major depresszió 2-től 10%-ig, a bipoláris betegség 2.3-tól 9.4%-ig, mánia 2.6-tól 12.3%-ig., schizoaffektív bipoláris 3.3%-tól 18.3%-ig terjedt.

Mindez azt jelenti, hogy adott beteg diagnózisa és gyógyszerelése attól függ, melyik rendszer szerint diagnosztizálják.

Az antidepresszánsok hatosásságát igazolni akaró vizsgálatok 50-70%-ban kudarccal végződnek

Idén jelent meg egy nagy vizsgálat, amelyet az amerikai egészségügyi kormányzat végeztetett, és a vizsgálat végkövetkeztetése: bipoláris betegségben az antidepresszánsok hatástalanok.
(Sachs GS, Nierenberg AA, Calabrese JR, Marangell LB, Wisniewski SR, Gyulai L, Friedman ES, Bowden CL, Fossey MD, Ostacher MJ, Ketter TA, Patel J, Hauser P, Rapport D, Martinez JM, Allen MH, Miklowitz DJ, Otto MW, Dennehy EB, Thase ME. : Effectiveness of adjunctive antidepressant treatment for bipolar depression. N Engl J Med. 2007 Apr 26;356(17):1711-22.)

Antidepresszánsok alkalmazása terhesség alatt

Fordításban közlöm a Zitner, D.; Bischoff, A.: Zitner, D.; Bischoff, A.: Using antidepressants during pregnancy. CMAJ o November 8, 2005, 173(10) cikket:

"A Kanadai Orvosok Szövetségének Lapjában (CMAJ) nemrég Gideon Koren és mtsi. az SSRI-ok használatát elemezték a terhesség harmadik harmadában lévő anyáknál.
A klinikusok gyakran spekulálnak arról, hogy a depressziós hangulat a szerotonin anyagcsere zavara, holott valójában életesemények, mérgező anyagok fogyasztása, biológiai abnormalitások, mi több táplálkozásbeli hiányok és a testmozgás hiánya felelős a depresszív állapotokért. Az SSRI-okat és más antidepresszánsokat gyakran írják fel, jóllehet soha nem igazolják specifikus tesztekkel a szerotonerg rendszer zavarát. Hiányzanak a bizonyítékok, hogy az antidepresszánsok hatékonyabbak volnának, mint a placebo, vagy hogy az antidepresszánsok adása több előnnyel járna, mint kockázattal. Nem találtunk egyetlen jól tervezett vizsgálatot sem, amely azt mutatta volna, hogy az antidepresszánsok lecsökkentik terhességi depresszióban az öngyilkossági veszélyt, vagy hogy az antidepresszánsok a placebónál hatékonyabban csökkentenék a terhességi depresszióban a szenvedést. Koren máshol úgy nyilatkozott, hogy: 'Azt találtuk, hogy a terhességük alatt Seroxatot szedő nők csecsemői sokkal valószínűbben élnek át több hétig is eltartó nehézségeket.' Az antidepresszánsok hatásosságát bizonyító tények hiányában ésszerű arra következtetnünk, hogy a terhes anyáknak és a termékenység éveiben járó nőknek kerülnie kéne az antidepresszánsok szedését.
"

Az antidepresszánsok és a magzati ártalmak

Miközben nincs semmiféle korrekt vizsgálat arról, hogy hatásos-e bármelyik antidepresszáns terhességi vagy szülés utáni depresszióban, miközben nincs is törzskönyvezve egyetlen egy antidepresszáns sem terhességgel kapcsolatos depresszióban, a világon milliószámra írják fel terhes és szoptatós anyáknak e szereket, azt állítva, hogy nincs kockázata e szereknek, ill. hogy "nagyobb a kockázat nem szedni ezeket, mint depressziósnak lenni".

Valójában egy vizsgálatban, melyben 120 000 anya és újszülött adatait dolgozták fel, az derült ki, hogy az SSRI-al kezelt depressziós anyák gyermekei a nem kezelt depressziósokhoz képest:

Mivel ezek a szerek jelentősen módosítják az agy működését, kezdetektől logikus volt, hogy a fejlődő agyat súlyos felelőtlenség kitenni ilyen szerek hatásának, mert a hosszú távú következmények beláthatatlanok.
Vagy 15 éven át tagadták az antidepresszáns kezelés veszélyességét, mára azonban egyre több adat gyűlt fel arról, hogy az antidepresszánsok terhesség alatti szedése súlyos veszélyeknek teszi ki a magzatot.

A vizsgálatok megállapításai:


Nem tudjuk, mik a rejtett kockázatok, pl. mi az SSRI-hatásnak kitett idegrendszer későbbi problémája.

A depresszió, mint evolúciósan kialakult alkalmazkodási válasz

A "depresszió" rendkívül elterjed reakció, a törzsfejlődés során kiszelektálódott volna, ha káros lenne. Egy adaptív reakciót nem biztos, hogy kezelni kell, de ha igen, semmiképpen nem vegyületekkel. Ha ugyanis a depresszió adaptív reakció, akkor azt kell megváltoztatni, amire reakcióként megjelenik.

Általában úgy gondoljuk, hogy a depresszió védekezés

Az evolúciós értelmezés szempontjai

Az emberi jelenségek evolúciós megközelítésénél fontos szem előtt tartani, hogy:

 1. génjeinkben őskori viszonyokhoz való alkalmazkodást hordunk
 2. az evolúciós alkalmazkodás egyik eszköze a lelkiélmény (pl. depresszió)
 3. az evolúciósan kialakult és megjelenő viselkedések/élmények az egyén akarata ellenére működnek
 4. jelentésük túlmutat az egyéni megfontolásokon
  (pl. az anya akarja gyermekét, de mégis terhességi depressziója alakul ki az apa elfordulása miatt)

A gyermekvállalás evolúciós szempontjai

Az evolúcióban minden a SIKERES szaporodásnak van alárendelve.

 1. A sikeres szaporodás feltételezi
 2. az utód életképességét
  (időre, egészségesen születés)
 3. a felneveléshez szükséges erőforrások meglétét
  (házasság, anyagi biztonság, érzelmi biztonság)
 4. Az egykoron a hatékony alkalmazkodást szolgáló mechanizmusok mára érvényüket veszíthetik
  (pl. szociális támogatás nélkül is felnevelhető a gyermek)

A terhességi és szülés utáni depresszió evolúciós értelmezése

A terhességi és a szülés utáni depresszió evolúciós célja és értelme vagy kiváltani a környezet nagyobb támogatását vagy a gyermek amúgy is bekövetkező elvesztésének előkészítése/előidézése
Utóbbi szempont miatt is fontos hangsúlyozni, hogy itt az anya akaratától és egyéni megfontolásától független, mára nem is feltétlen hasznos biológiai mechanizmusok működéséről van szó!

Terhességi depresszió

A terhesség alatti depresszió a magas stresszhormon szintek miatt spontán abortuszt, koraszülést, alacsony születési súlyt, lelassult magzati növekedést eredményezhet. A terhesség alatti depresszió tehát evolúciós értelemben a magzat elvesztését, vagy az utód csökkent életképességét szolgálja, mert az anyai szervezet "menetközben" kudarcra ítélt vállalkozásnak minősíti a szaporodási próbálkozást.

A terhességi depresszió okai a vizsgálatok szerint:

 1. alacsony jövedelem, anyagi nehézségek
 2. nem kívánt terhesség
 3. fiatal anyai életkor
 4. komoly házastársi konfliktusok
 5. a partner hiánya
 6. anyós-meny konfliktusok
 7. korábbi depresszió
 8. munkanélküliség
 9. stresszelő események
 10. egy svéd vizsgálatban a bevándorolt, nyelvet nem tudó státusz

Mindezek közvetve vagy közvetlenül a gyermek felnevelését veszélyeztető tényezők.

A szülés utáni depresszió evolúciós szemlélete

Mivel a megszületett utód szoptatása és nevelése -őskori viszonyok közt - nagyobb befektetést igényel, mint maga a terhesség kihordása, az utód felnevelésének bármilyen akadálya azt eredményezheti, hogy az anya elforduljon az utódtól és ne nevelje fel.

A vizsgálatok szerint szülés utáni depressziót okoz:

 1. a megfelelő emocionális támogatottság hiánya (pl. érdekházasság)
 2. a gondozáshoz szükséges feltételek hiánya (pl. lakás)
 3. a házastárs támogatásának hiánya (pl. mulatós férj)
 4. a szociális támogatottság hiánya (pl. ellenséges család)
 5. házassági problémák (pl. az apa elfordulása, gyermekre való féltékenysége)
 6. terhességi és születési komplikációk (veszélyeztetett terhesség, túlzott elhízás, vérzés, terhességi magasvérnyomás, diabétesz) ==> az anya élete kerül veszélybe
 7. éretlen, kis súlyú újszülött
 8. elégtelen korai fejlődés (pl. lemaradt mentális és motoros fejlődés)

Ennek két kimenetel lehetséges:

A szülés utáni depresszió ősi mechanizmus, ma már - a modern orvosi ellátás és a jobb gazdasági körülmények miatt- nem feltétlen hasznos. Azonban akár indokolt, akár nem a terhességi és szülés utáni depresszió, semmiképpen nem betegség, hanem adott életkörülményekre adott -olykor idejétmúlt- alkalmazkodási válasz.

Ösztrogén és szülés utáni depresszió

Vannak feltevések arra, hogy a szülés után hirtelen lecsökkenő hormonszintek okoznák egyesekben a depresszió kialakulását. Kapcsolatot találtak a lecsökkent progeszteron és az ösztrogénszint valamint a szülés utáni depresszió között. Azonban a progeszteron pótlása fokozni látszik a depresszióveszélyt, míg egy ösztrogéntapaszt alkalmazó vizsgálat jelentős javulást talált.

Táplálkozás és terhességgel kapcsolatos depresszió

A pszichiátriai depressziófogalomnak a másik súlyos hiányossága, hogy "depressziós" tünetet számos tápanyag hiánya is okozhat. A pszichiátriai rendelőkben, miként a "szerotoninhiányt" sem, úgy más tápanyagok hiányát sem vizsgálják, hanem a depresszió ernyőfogalma alá sorolna be minden lehangolt, motiválatlan állapotot.

Omega-3, agyfejlődés, terhességi/szülés utáni depresszió

1, Vízi majom elmélet: az emberré válás folyamatában a vízpartí/vízi élet meghatározó volt (lásd. erről cikkem)
2, Az agy szárazanyag tartalmának 60%-a zsír, ennek kb. fele omega-3
3, az agyfejlődéshez rengeteg omega-3 szükséges ==> ez csak vízi élőlényekből nyerhető kellő mennyiségben

4, Az omega-3 hiánya depressziót okoz

5, Mivel a magzati fejlődés előnyt élvez az anyai szervezettel szemben, ezért a magzat "elszívja" az anyából az omega-3-at. A halfogyasztás és a szülés utáni depresszió gyakorisága szoros összefüggést mutat.

6, Az anyatej omega-3 tartalma és a szülés utáni depresszió is szoros kapcsolatot mutat


7, A nőkben az omega-3 tartalom különösen a harmadik harmadban csökken rohamosan, és csak 1 múlva normalizálódik a szintje. A depresszióssá váló anyákban a normalizálódás lassúbb!
8, Több vizsgálat igazolta, hogy a depresszió sikeresen kezelhető nagy mennyiségű omega-3-al.
9, vizsgálatok igazolják, hogy a magzat jobban fejlődik és nagyobb a születési súlya, ha az anya omega-3-t fogyaszt.
10, A születési súly szoros összefüggést mutat a későbbi intelligenciával!

Egyéb hiányállapotok és terhességgel összefüggő depresszió

A vitaminokkal alapvető gond az, hogy táplálkozásunk hiányos, a hivatalosan megállapított vitaminszükséglet nevetségesen alacsony, és a gyógyszeripar és az orvoslás nem érdekelt abban, hogy az olcsó vitaminok gyógyhatását vizsgálják. Ezért szinte alig áll rendelkezésünkre néhány vizsgálati eredmény.

A B vitaminok (B1, B2, B3, B5, B6, folsav, B12) rendkívül fontosak az agy működéséhez, s a népesség nagy része folyamatos B vitaminhiányban szenved. Ezek pótlása rendkívül fontos az agy működésének biztosításához. Bármelyikük hiánya "depressziószerű" tüneteket okoz. A hivatalosan megállapított napi ajánlott adag nagyon alacsony.

1, Folsav és B12 a két leginkább vizsgált vitamin

A folsav és a B12 nélkülözhetetlen az agy normál működéséhez. Terhes nőknek jóval több folsavra és B12-re van szükségük. Több vizsgálat igazolta, hogy a folsav és a B12 hiánya depressziót okoz, ill. ezek pótlása oldja a depressziót. Mivel egyesekben genetikai okokból ill. felszívódási problémák miatt is eleve alacsonyabb e vitaminok szintje, ezért ők különösen veszélyeztetettek arra, hogy terhesség alatt hiányállapot álljon elő.

D vitamin
A D vitaminhiány az emberek 50-60%-ra jellemző. Terhességben különösen megnő a D vitamin szükséglet, ezért a világon minden emberfajtában a nők átlagban világosabb bőrűek. A D vitaminhiány bizonyítottan depressziós tüneteket okoz, és pótlása javítja a hangulatot.

2, Antioxidánsok
Legalább napi 3 gr C-vitamin jelentősen csökkenti a depressziós tüneteket. Az E vitamin depresszióban némely vizsgálat szerint szintén alacsony

3, Ásványi anyagok

Szelén:
A szelén fontos hangulatszabályzó. Szelénhiányban depresszió alakul ki, míg napi 100-150 mikrogramm szelenium hat hét alatt jelentős hangulatjavulást eredményez.

Vas:
A vashiány gátolja az agy működését, következménye fáradtság, apátia, irritabilitás, koncentrációs zavar jelentkezik. A vashiány vérszegénység hiányában is magas depresszióértékkel jár. A vashiányos vérszegénység szülés után bizonyítottan depressziót okoz. Egy vizsgálatban vas adásával javítani lehetett az anémiás nők depresszióját. Akik nem pótolják terhesség alatt a vasat, szülés után 44%-ban anémiásakká válnak. Még akik pótolják is a vasat, szülés után 30%-ban vashiányosakká válnak.

Cink
Az agyban a vas után cinkből van a legtöbb. Depressziós emberek vérében a cink alacsonyabb szintet mutat. Egy vizsgálat szoros kapcsolatot talált a szülés utáni depresszió és a vér alacsony cink tartalma között.

Összefoglaló

A terhességi és szülés utáni depresszió evolúciós megközelítésben nem betegség, hanem alkalmazkodási válasz bizonyos pszichés és szociális feltételekre. A terhességi és szülés utáni depresszió másik oka hiányállapotokra vezethető vissza. A népesség számos fontos tápanyagban és vitaminban hiányt szenved, melyet a terhesség és szoptatás idején a megnövekedett szükségletek súlyosbítanak.
A terhességi és szülés utáni depresszió antidepresszánsokkal való kezelése tudományosan nem alátámasztott, az antidepresszánsok mind depresszióban, mind a terhességgel kapcsolatos depresszióban hatástalanok. A hatástalanságon túl ugyanakkor súlyos kockázatnak teszi ki a magzatot.
A terhességgel kapcsolatos depresszív állapotokat a hiányállapotok megszüntetésével és a pszichoszociális problémák megoldásával vagy enyhítésével kell kezelni.Küldje el barátjának, ismerősének!